Χημικός Καθαρισμός

Τι είναι ο χημικός καθαρισμός δικτύων θέρμανσης;

Ο χημικός καθαρισμός δικτύων θέρμανσης είναι μια τεχνική καθαρισμού της υδραυλικής εγκατάστασης του δικτύου θέρμανσης, κατά την οποία χρησιμοποιείται μια ειδική αντλία δυναμικής έκπλυσης μεγάλης ισχύος, σε συνδυασμό με ουδέτερα χημικά καθαριστικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Ο χημικός καθαρισμός, θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος για να καθαριστεί ένα δίκτυο θέρμανσης από τα ιζήματα, τις λάσπες, τον μαγνητίτη που προκαλείται από την διάβρωση των μετάλλων και τις διάφορες ακαθαρσίες που συγκεντρώνονται στο κύκλωμα. Η λειτουργία του βασίζεται στη δημιουργία μιας δυναμικής ροής καθαρού νερού, με ειδικά πρόσθετα υπό ελεγχόμενες συνθήκες, το οποίο εισχωρεί ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία της εγκατάστασης, όπως γωνίες, διακόπτες, θερμαντικά σώματα, fan coils κλπ όπου υπάρχουν και οι περισσότερες επικαθίσεις.

Πότε χρειάζεται να κάνω χημικό καθαρισμό; Ο χημικός καθαρισμός κρίνεται απαραίτητος όταν:

αυξάνεται ο χρόνος που χρειάζεται ο χώρος μας για να θερμανθεί

παρατηρούμε ότι τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) δεν ζεσταίνονται πια όπως παλιότερα και παραμένουν χλιαρά ακόμα κι αν έχουμε τη θέρμανση ανοιχτή για ώρες

έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση και κάποιοι χώροι δεν ζεσταίνονται επαρκώς

υπάρχει ανομοιομορφία στη θερμοκρασία των χώρων

αντικαθιστούμε τον καυστήρα πετρελαίου με νέο λέβητα φυσικού αερίου ή αντλία θερμότητας

καταγράφονται παράλογες καταναλώσεις καυσίμου

κάποια σώματα παραμένουν κρύα στο κάτω μέρος τους

Τι κερδίζω με τον χημικό καθαρισμό;

Η διαδικασία αυτή έχει θεαματικά αποτελέσματα στη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι χρειάζεται απλώς μια μέρα ώστε να ολοκληρωθεί ενώ τη διαφορά τη βλέπουμε άμεσα, τότε αξίζει πραγματικά να σκεφτούμε αυτή τη λύση πριν προβούμε σε κάποια άλλη ακριβότερη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω οφέλη του χημικού καθαρισμού:

Αυξημένη και σωστή απόδοση του συστήματος

Αισθητή εξοικονόμηση καυσίμου

Προστασία του δικτύου θέρμανσης

Αποφυγή ενδεχόμενης φραγής των εναλλακτών θερμότητας

Προστασία όλων των κινητών μερών της εγκατάστασης

Αύξηση της διάρκειας ζωής του συστήματος

Πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο χώρο